Hallå där, Zandra!

Feb
20

Hallå där, Zandra!

Zandra Camber är energi- och klimatrådgivare på Västerås kommun. Hennes uppdrag är att ge kostnadsfri och opartisk rådgivning till hushåll, organisationer och små och medelstora företag. Under vintern stötte hon på ett knepigt fall och valde då att kontakta Energikontoret.

För ett tag sedan besökte du ägaren till en äldre fastighet som hade komplicerad uppvärmning. Vad var problemet?

– Det var en äldre pelletspanna och en luft-vattenvärmepump som skulle lira ihop och det var svårt att få ett grepp om hur de samverkade med varandra. Både fastighetsägarens el- och värmeförbrukning var väldigt höga, så jag kände att det vore fel att inte hjälpa dem vidare.

Hur gick du vidare?

– Jag kontaktade Emil Andersson på Energikontoret. Genom honom kunde vi utnyttja ett par timmars konsultstöd i ett av hans projekt till detta.

Både konsulten från WSP och Emil följde med på ditt nästa besök till fastigheten. Berätta om besöket!

– Det var väldigt givande att ha med sig en riktig energiexpert, som skruvade på pannans inställningar för att göra det bättre för fastighetsägaren samtidigt som han på ett pedagogiskt sätt förklarade vad han gjorde. Det var givande att se vilka punkter på en fastighet han undersökte och i vilken ordning han genomförde sin undersökning. Han var otroligt kunnig, så besöket blev även som en mini-kurs för mig. Sedan kändes det jätteskönt att kunna hjälpa fastighetsägaren mer än vad min yrkesroll och kompetens räckte till.

Det låter ju jättebra! Skulle du kunna tänka dig att vända dig till Energikontoret för att få hjälp igen?

– Ja, jag skulle gärna ha med mig liknande stöd till fler besök för att höja kvaliteten för alla parter.

Hur går du vidare med ärendet nu?

– Fastighetsägaren fick en rapport efter besöket. Jag tänker följa upp fastighetsägarens arbete och se hur det går.

Lycka till!

– Tack!